Вчені розвіяли популярний міф про вітаміни

Думка про те, що організм накопичує вітаміни — помилкова. Більша частина «корисностей» не затримується надовго.

Не варто думати, що, об’їдаючись влітку фруктами та ягодами, можна забезпечити себе запасом вітамінів і мінералів на всю зиму. Його потрібно постійно поповнювати.

Повідомляє  ukr.media

1. Шкіра

Лущення — перша ознака нестачі ненасичених жирних кислот омега-3, вітамінів А і D. Додайте до раціону жирну морську рибу. Підійдуть: палтус, сайра, скумбрія, вугор, кликач, омуль, оселедець, кілька каспійська, севрюга, чавича, білуга, нельма, івасі, чехонь, минь, сиг, товстолоб. Також джерела жирних кислот: авокадо, насіння льону, кунжутне масло і капсули риб’ячого жиру. Морква, щавель, гарбуз, персик, листовий салат, шпинат і всі овочі та фрукти жовтого, оранжевого і червоного кольорів багаті вітаміном А. Яєчний жовток, вершкове масло, м’ясо і молоко поповнять запаси вітаміну D.

Якщо колір обличчя став землистим або з’явилися пігментні плями, допоможуть пророслі зерна пшениці, кукурудзяна та соєва олія, салат, брокколі та петрушка — джерела вітаміну Е.

Бліда й суха шкіра може говорити про дефіцит вітаміну РР (ніацину). Якщо це ваш випадок, додайте у меню проростки пшениці, рибу, курку, молоко, яйця, сир, арахіс, хліб із борошна грубого помелу, печінку, пісне м’ясо, біле м’ясо птиці, кунжут, картоплю, насіння соняшнику, фініки, чорнослив і квасоля .

А ось навпаки підвищена жирність шкіри і жовтуваті лусочки на крилах носа і переніссі, у завушних складках, на мочках і на ділянці носо-губних складок означають дефіцит вітамінів РР, В6, В2.

Поповнити запаси допоможуть яйця, печінка, яловичина, молоко, морква, зелений перець, капуста, диня (В6), горох (В2), баранина, кольорова капуста, мигдаль, висівки і шпинат (В2).

2. Губи

Губи у куточках рота тріскаються, стають блідими і обезкровленими через брак заліза. Щоб виправити ситуацію, їжте цитрусові, м’ясо птиці, гречану кашу, курячі яйця, зелень, будь-яку капусту і солодкий перець.

3. Висипання

Висипи на шкірі говорять про дефіцит вітамінів А, С, D і рослинних жирів (всі натуральні масла).

4. Тіло

Оніміння ніг або рук — ще одна ознака авітамінозу. Якщо ви його у себе виявили, терміново налягайте на буряк або буряковий фреш, дієтичне м’ясо, листову зелень, шпинат і свіжі овочі та фрукти.

Якщо відчуваєте поколювання або біль у м’язах — у вас недолік калію, магнію і кальцію. Джерела цих мінералів — брокколі, білокачанна капуста, банани, шпинат, яблука, цитрусові, горіхи, курага.

5. Волосся

Випадіння волосся, втрата блиску, сухість, ламкість або лупа говорять про дефіцит вітаміну А. Пасма сивіють, швидко стають жирними біля коріння, а кінчики при цьому залишаються сухими — нестача вітаміну В. Все це знайдеться у печінці, морепродуктах, м’ясі, яйцях, молоці , йогуртах, горіхах, шпинаті, картоплі, моркві, капусті, томатах, полуниці, черешні та авокадо, хлібі з житнього борошна, ананасах, грибах, гречці, квасолі, капусті, сирі, селері, стручках гороху і лляній олії.

А ось фолієву кислоту найкраще приймати у таблетках — при готуванні вона руйнується.

6. Вугрові висипи, прищі

Зберегти шкіру чистою і гладкою допоможуть цинк і селен, яких у надлишку в морепродуктах, яйцях, субпродуктах, кукурудзі, зернах пшениці, помідорах, часнику, грибах, хлібі з муки грубого помелу, гречаної, вівсяної та ячної крупах, а також всіх бобових, м’ясі та птиці.

7. Нігті

Якщо нігті стали сухими і ламкими — потрібен вітамін А. Якщо утворюються борозенки — не вистачає вітамінів групи В. А ось шаруються нігті через дефіцит вітаміну С.

8. Десна

Кровоточивість ясен під час чищення зубів і відкушування їжі говорить про брак вітамінів Р і С.

Be the first to comment on "Вчені розвіяли популярний міф про вітаміни"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*