Запам’ятайте на все життя: 8 золотих правил обрізки вашої смородини

Без обрізки смородиновий кущ не зможе родити з повною віддачею, бо основна частина ягід зав’язується на торішніх приростах гілок чотирьох- п’ятирічного віку. Старі, засохлі, уражені шкідниками стебла заважають утворенню нових пагонів.

Повідомляє      poshepky.com

Через це гілки необхідно регулярно вистригати, щоб їм на заміну виростали родючі пагони. Омолоджуючи час від часу смородиновий кущ, можна протягом 25 років (для чорної) або 15 років (для червоної) отримувати хороші врожаї.

Отже, для вас ми підготували основні 10 правил, які слід дотримуватися під час обрізки смородини:

1. Пам’ятайте під час обрізки чорної смородини, що плодові бруньки формуються на прирості поточного року.

2. Кількість урожаю наступного року напряму залежить від приросту цього сезону.

3. Без обрізки кущ продовжує давати плоди, але не більше 3 років. Потім приріст починає зменшуватися, відповідно кущ стає менш родючим.

4. Перед посадкою молодого саджанця, проводьте обрізку. Саджанець потрібно заглибити в ґрунт на 15 см, залишаючи над землею 3-5 бруньок. Під час вегетації з кожної бруньки сформується нова гілка завдовжки близько 70-80 см. Вони дадуть врожай наступного року.

5. Після збору урожаю гілки, що дали врожай, потрібно зрізати, щоб дати можливість рости новим пагонам.

6. Завжди враховуйте сорт смородини: швидкоплідні сорти дають високий урожай з першого року, а наступного року може бути зменшення врожаю.

На звичайних сортах ягоди зростають у верхній частині пагонів. Тому на другий рік інтенсивно зростають і бічні пагони другого порядку.

7. Завжди регулюйте кількість гілок. Від цього на пряму залежить майбутній врожай. На середньому кущі – можна залишити від 9 до 12 пагонів. На сильній рослині допускається 15. На слабкому — не більше 5.

8. Не забувайте час від часу проводити радикальну обрізку, коли зрізають всі старі пагони.

Гарного вам врожаю!

Be the first to comment on "Запам’ятайте на все життя: 8 золотих правил обрізки вашої смородини"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*